image_intro_alt

Tuszowanie pedofilii w Kościele. „Szkoły i przedszkola nie mogą nosić imienia Jana Pawła II”

- Apelujemy, aby mieszkanki i mieszkańcy wszystkich miast w Polsce zastanowili się czy Jan Paweł II powinien być patronem naszych ulic. Czy zgadzamy się na to, aby osoba, która kryła księży pedofilów była patronem nasz szkół czy ulic – mówiła posłanka Joanna Scheuring-Wielgus podczas konferencji prasowej, odnosząc się do filmu „Bielmo”, który pokazał dowody na to, iż Karol Wojtyła wiedział o nadużyciach seksualnych księży i ukrywał je zanim został papieżem.

- To jest ten moment, w którym my - Polki i Polacy - naród, który wyniósł Jana Pawła II na piedestał powinniśmy rozpocząć debatę, czy rzeczywiście chcemy, aby nasze ulice, szkoły oraz inne miejsca użyteczności publicznej nosiły imię osoby, która kryła księży pedofilów. Osoby, która nie reagowała i milczała, która miała zasłonięte oczy i uszy – oświadczyła posłanka Lewicy.

Jak poinformowała w Polsce jest około 800 pomników Jana Pawła II oraz ponad 1300 szkół lub przedszkoli z jego imieniem.

- Szkoły i przedszkola nie mogą nosić imienia Jana Pawła II. W najbliższych tygodniach będziemy zwracać się do władz miast, z prośbą o konkretne zmiany związane z nazewnictwem miejsc użyteczności publicznej, szkół i przedszkoli. To jest moment, aby zdjąć tabu z tego tematu. Trzeba „odjaniepawlić” polską przestrzeń publiczną – mówiła Agata Diduszko-Zyglewska, wiceprzewodnicząca Nowej Lewicy.

Bielmo

- Jak się ma czuć dziecko, które padnie ofiarą przestępstwa seksualnego w szkole, która jest imienia Jana Pawła II, człowieka, który dzieci skrzywdzonych w ten sposób uważał za coś nieistotnego, który chronił sprawców a nie ofiary – stwierdziła polityczka Lewicy.

konfa 070323a

- Przez lata mówiono nam, że nie możemy mówić, że Jan Paweł II zrobił coś złego, ponieważ wsparł demokratyczną opozycję, która walczyła o wolność w Polsce. To tak nie działa. To, że ktoś zrobił coś dobrego, nie unieważnia, że robił coś bardzo złego. Tuszowanie pedofilii jest procederem. Mamy nadzieję, że obecne publikacje skończą bajki o złych bojarach i dobrym carze, że nie możemy rozmawiać o krzywdzie ofiar. Mamy prawo o tym rozmawiać i musimy o tym rozmawiać. W Polsce kult Jana Pawła II został użyty przez populistyczną prawicę, do tego abyśmy nie mogli mówić o różnych rzeczach, o przestępstwach seksualnych czy prawach kobiet lub dzieci – oświadczyła.

MAPA KOŚCIELNEJ PEDOFILII

Posłanka Joanna Scheuring-Wielgus oraz Agata Diduszko-Zyglewska są autorkami Mapy Kościelnej Pedofilii, która jest swoistym raportem o tym jak bardzo kler jest zamieszany w proceder tuszowania przestępstw seksualnych.

Jak podkreślają autorki tego porażającego raportu jest to tylko wycinek rzeczywistości. Punkty na mapie i związane z nimi historie to tylko fragmentaryczna ilustracja ogólnej skali problemu, ponieważ specyfika przestępstw seksualnych polega na tym, że wiele z nich nigdy nie zostaje ujawnionych, a także żadna instytucja państwowa nie zbiera danych tego typu. Informacje podane na mapie nie są wyjęte z kapelusza, ale są one potwierdzone wyrokami sądu, działaniami prokuratury albo informacjami mediów.

Mapa został upubliczniona w 2018 r. od tego momentu odnotowano 753 ofiary księży pedofilów, skazano 131 duchownych, 43 biskupów było zamieszanych w tuszowanie przestępstw, media opisały 150 przypadków przestępstw seksualnych.

- Od 2018 r. skrupulatnie uzupełniamy mapę kościelnej pedofilii i od dzisiaj Jan Paweł II znajdzie na mapie kościelnej pedofilii, jako biskup, który przenosił księży pedofilów z parafii do parafii – zapowiedziała posłanka Scheuring-Wielgus

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!